Löylyn tarina

LÖYLY

Teksti: Ville Hara ja Anu Puustinen, Avanto Arkkitehdit

Prosessi

Idea yleisestä saunasta Hernesaaressa tuli Helsingin kaupungilta. Teollisuusaluetta kaavoitetaan parhaillaan asuinalueeksi ja aluetta haluttiin aktivoida jo nyt ennen rakentamisen alkamista. Risteilyalukset tuovat Hernesaareen vuosittain satoja tuhansia matkustajia, joille haluttiin tarjota aito suomalainen saunaelämys. Aloitimme projektin vuoden 2011 alussa suunnittelemalla erilaisista saunoista koostuvaa väliaikaista saunakylää niemen kärkeen. Hanke ei kuitenkaan osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi ja kaupungin löytämä yrittäjä luopui hankkeesta. Seuraavaksi tutkimme uuden yrittäjän kanssa kelluvaa saunaa, mutta ajatus osoittautui mahdottomaksi, sillä avomereltä tuleva aallokko ja jäiden paine olisivat edellyttäneet kallista aallonmurtajaa suojaksi. Kaavoittaja etsi hankkeelle paikan, jossa rantaviiva pysyy paikallaan tulevista täytöistä huolimatta. Kehitimme simpukkamaisen pyöreämuotoisen rakennuksen, jonka toteuttaminen puusta osoittautui kuitenkin kalliiksi. Kehitimme muotoa helpommin toteutettavaksi ja haimme saunoille rakennusluvan. Rakennuttaja vaihtui vielä toisen kerran ja mukaan tuli näyttelijä Jasper Pääkkönen ja yrittäjä, sittemmin kansanedustaja, Antero Vartia. Hankkeen rahoitus varmistui ja rakentaminen saattoi viimein alkaa keväällä 2015.

Paikka

Rakennuspaikka on ainutlaatuinen. Kävelymatkan päässä keskustasta olevalta tontilta avautuu ulkosaaristomaiset näkymät avomerelle. Ranta-alue on osa pääkaupungin rantoja kiertävää Helsinki-puistoa. Tällä kohtaa puistovyöhyke on kapeimmillaan, emmekä halunneet katkaista viheraluetta rakentamisella, vaan rakennus suunniteltiin mahdollisimman kapeaksi. Rakennusmassa on mahdollisimman matala jottei taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat peity. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin. Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Puusäleikkö suojaa rakennusta ankaralta ilmastolta. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa vilvoitella saunomisen lomassa. Hulmun poimut toimivat istuskelupaikkana ja rajaavat suojaansa pienimittakaavaisia ulkotiloja. Rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalaterassille tai laskeutua mereen uimaan. Löylystä muodostuu suuri ulkoilmakatsomo, josta voi seurata tulevan meriurheilukeskuksen purjehduskisoja lahdella. Hulmu koostuu noin neljästätuhannesta osasta, jotka mallinnettiin ja leikattiin yksilölliseen muotoonsa puusepän pajalla tietokoneavusteisesti. Suuri puinen terassi on porrastettu merelle näkymien maksimoimiseksi ja se ulottuu pitkälle veden päälle, jolloin aaltojen äänet kuuluvat jalkojen alta.

Tilallisuus

Rakennus jakaantuu kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan. Yleisötilat ja saunat avautuvat merelle kiinnostavien kaupunki- ja merimaisemien suuntaan. Eri toiminnot on ryhmitelty tiloiksi tilassa ja umpinaisten tilojen väliin jää avointa tilaa. Monimuotoisessa tilasarjassa kuljettaessa tilaryhmien väliin rajautuu vaihtelevia ja yllätyksellisiä näkymiä. Pääsisäänkäynnistä astutaan avaraan ja valoisaan ravintolasaliin. Sieltä hämärä saunapolku johtaa vastaanottotiskille, josta saa pukukaapin avaimen, pyyhkeen ja pefletin. Puku- ja suihkuhuoneet ovat erikseen miehille ja naisille. Musta nahkaverho ovella viestii, että ollaan astumassa tilaan, jossa pidetään uimapukua päällä. Miehet ja naiset saunovat yhdessä, sillä alasti saunominen on monille ulkomaisille vieraille mahdoton ajatus. Halusimme kehittää perinteistä saunakulttuuria niin, että yhdessä saunominen on mahdollista sukupuolesta riippumatta.

Sisustus

Ravintolan, terassien sekä saunan baarin ja takkahuoneen sisustussuunnittelu on Joanna Laajisto Creative Studion käsialaa. Joanna Laajiston on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2014 ja on tehnyt alusta alkaen tiivistä yhteistyötä arkkitehtien kanssa.

Ravintolan suunnittelun lähtökohtana on ollut tunnelmallisen tilan luominen suurehkoon lasiseinäiseen ja hallimaiseen tilaan. Laajisto päätti jakaa tilan korokkeella olevaan baariosioon sekä pitkien sohvien reunustamaan saliin. Kaikkialta tilassa avautuu esteetön näköala merelle.
Ihmiset hakeutuvat mielellään paikkoihin, joissa heillä on selkä seinää vasten. Tilan jakaminen puoliseinällä mahdollisti pitkien sohvien sijoittamisen parhaalle merinäköalapaikalle korokkeen juurelle. Baarinpuoleiselta ylätasolta voi taas nauttia maisemasta baarituolissa istuskellen.

Löylyn ravintolan sekä takkahuoneen sisustuksen päämateriaaleja ovat musta betoni, mustutettu teräs sekä skandinaavisen selkeän ilmeen antava vaalea puu. Tilaajien Antero Vartian sekä Jasper Pääkkösen ekologiset aatteet sopivat hyvin Laajiston sisustusarkkitehtitoimiston sekä Avanto arkkitehtien eettisiin suunnitteluperiaatteisiin. Kaikki käytetyt materiaalit ovat luonnonmukaisia ja kestäviä. Sisätiloihin valitusta koivupurilaasta on valmistettu muun muassa Laajiston suunnittelemat erikoisvalmisteiset sohvat, baaritiskit, ravintolan pöydät sekä unisex wc:n pitkä käsienpesuallas. Ravintolan mustaksi petsattu eläväpintainen puureliefiseinä on valmistettu rakennusta verhoavan hulmun ylijäämäpaloista. Terassin baaritiskit on valmistettu rakennuksen hulmun lailla FSC-sertifioidusta lämpökäsitellystä männystä.

Ravintolan kalustuksessa on haluttu tuoda tilaan pehmeyttä. Laajisto kutsuu lähestymistään pehmeäksi minimalismiksi. Sohvat sekä irtotuolit on verhoiltu ympäriinsä villakankaalla, materiaalilla, joka luontaisesti puhdistaa itseään ja sopii paloturvallisuutensa vuoksi myös ravintolakohteisiin. Tilan tuolit ovat Italialaisen Torren valmistamat. Sisustusta rytmittää Michael Anastassiadeksen Flossille suunnittelemat String valaisimet. Ne tuovat tilaan tunnelmallista valoa varsinkin iltaisin, tukkimatta siron muotokielensä vuoksi kuitenkaan näkymiä merimaisemalta.
Takkahuoneen sohvien verhoilu on nahkaa. Irtotuolit ovat suomalaisen Nikarin valmistamat. Terassille on suunniteltu erilaisia oleskelu ja istuinryhmiä, niin ruokatuoleja ja pöytiä kuin lepotuoleja ja sohviakin. Terassin tuolit ja pöydät ovat Emun ja sohvat Andrew Worldin mallistosta.

Saunat

Kaikki kolme saunaa ovat puulämmitteisiä: jatkuvalämmitteinen sauna, kertalämmitteinen sauna ja Helsingin ainoa yleisölle avoin savusauna. Yhdellä käynnillä voi kokea kaikki perinteiset löylytyypit. Saunojen väliin jää spa kylmävesialtaineen ja takkahuone, jossa voi levähtää saunomisen lomassa tai jälkeen. Mereen pääsee uimaan myös talvella, siitä olemme Avanto Arkkitehteina pitäneet huolen.

Materiaalit

Hämärä valaistus luo rauhallisen tunnelman. Mustaa betonia olevat märkätilat on osin valettu paikalla, osin rakennettu elementeistä. Lämpimät puupinnat on verhottu Nextimber-paneelein. Suomalaisessa innovaatiossa hyödynnetään vaneriteollisuuden sorvausjätettä eli koivun sydänpuuta olevaa purilasta, joka yleensä päätyy poltettavaksi energiajakeena. Hukkapuuta liimataan, puristetaan ja lämpökäsitellään, niin että sen ominaisuudet muuttuvat. Arvoton jäte kierrätetään kauniiksi, eläväpintaiseksi uusiomateriaaliksi.

Kestävyys

Suunnitteluvaiheessa rakennuksen energiankäyttö simuloitiin, jolloin suunnitteluratkaisuja voitiin optimoida. Rakennus lämmitetään kaukolämmöllä ja sähkö on tuuli- ja vesivoimalla tuotettua ekosähköä. Rakennus sai ensimmäisenä suomalaisena ja toisena pohjoismaalaisena rakennuksena FSC-sertifikaatin, mikä tarkoittaa että kaikki puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä. Ravintola tarjoilee luomuruokaa ja vain kestävästi pyydettyä kalaa.
Rakennustyyppi Yleinen sauna ja ravintola
Osoite Hernesaarenranta 4, Helsinki
Suunnittelu 2011 – 2016
Rakentaminen 2015- 2016
Bruttoala 1071 m² (ilman hulmun alaista ulkotilaa)
Terassin ala 1510 m² + kattoterassi 249m² + näköalataso 58 m²
Asiakaspaikkamäärä ravintola 150, terassi 300, saunat 96
Kokonaiskustannukset ~6,0 m€
Tilaaja Antero Vartia and Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy
Käyttäjä Royal Ravintolat
Rakennuttajakonsultti Qtio Oy

Suunnittelijat:

Arkkitehdit Avanto Arkkitehdit Oy /
Ville Hara and Anu Puustinen, arkkitehdit SAFA
Avustajat Antti Westerlund, arkkitehti SAFA
Hiroko Mori, arkkitehti
Laura Nenonen, arkkitehtiopiskelija
Xiaowen Xu, arkkitehtiopiskelija
Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto Creative Studio / Joanna Laajisto
(ravintola, terassin kalustus, takkahuoneen sisustus)
Rakennesuunnittelu Ramboll Finland Oy / Hans Wilkman, Teemu Nyyssönen
Rantarakenteet Ramboll Finland Oy / Juha Kärkkäinen
Teräsrakennesuunnittelu SS-Teracon Oy / Reijo Kytömäki, Ville Korkiamäki
Lasirakenteet Lasifakta Oy / Tahvo Sutela
LVI-suunnittelu Optiplan Oy / Evgeny Nikolski, Aleksei Lätti
Sähkösuunnittelu Optiplan Oy / Jari Muunoja

Urakoitsijat:

Pääurakoitsija Rakennustoimisto Jussit Oy
Maanrakennus ja perustukset Kanta Kaivu Oy
Sähköurakoitsija Elektro Asennus Oy
LVI-urakoitsija Uudenmaan LVI-Talo Oy
Puukalusteurakoitsija Puupalvelu Jari Rajala Oy
Teräsrakenteet VMT-Steel
Kiukaat Tulisydän Oy and Iki-Kiuas Oy

Valokuvat: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Marc Goodwin, Archmospheres
Mikko Ryhänen

 

Kuva: Pekka Keränen