Ohita navigaatio

Compensate

LÖYLY & COMPENSATE

Ruoka on iso ilmastovalinta – Löylyn ja Compensaten yhteistyö tekee valinnan vaikutuksia näkyväksi.

Sauna- ja ravintolakokonaisuuden, Löylyn, asiakkaat voivat jatkossa hyvittää aterian tuottamisesta ja valmistamisesta sekä saunomisesta aiheutuneet ilmastopäästöt.

Ruoka on esimerkki tavallisesta, arkisesta asiasta, jolla on yllättävänkin suuri vaikutus yksilön hiilijalanjälkeen. Suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta hiilijalanjäljestä (eli n. 10 400 kg CO2e/hlö/vuosi) ruoka aiheuttaa noin 20 prosenttia.

Suurimpia ilmaston kuormittajia ruokavaliossamme ovat punainen liha, juusto ja muut maitotuotteet, kala ja kana, kananmunat ja erilaiset juomat. Yksittäisistä ruoka-aineista eniten hiilidioksidipäästöjä aiheutuu naudanlihasta.

Löylyn ja Compensaten yhteistyön myötä ruoan hiilijalanjälkeä on mahdollista hyvittää osana arkea.

– Niin kauan, kun synnytämme päästöjä, on jälkiemme siivoaminen vähintä, mitä voimme tehdä. Olen todella iloinen, että Löyly toimijana on edelläkävijä ilmastotalkoissa. Kun monet meistä tekevät arjessa pieniä ilmastopäätöksiä, niistä kasvaa yhdessä vaikuttavia tekoja, sanoo Compensaten CEO Antero Vartia. 

Jotta voimme hillitä ilmaston lämpenemisen kriittiseen 1,5 asteeseen, meidän kaikkien on pienennettävä hiilijalanjälkeämme 75-80 prosenttia eli nykyisestä 10 400 kilosta hiilidioksidiekvivalentista 2500 kiloon.

Löylyn toimintaa ovat alusta saakka ohjanneet kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristöarvot. Energiatehokkuus on optimoitu, sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä ja rakentamiseen käytetty FSC-sertifioitu puutavara on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Ravintola tarjoilee luomuruokaa ja vain kestävästi pyydettyä kalaa. 

Vartia perusti Löylyn yhdessä näyttelijän Jasper Pääkkösen kanssa. Säätiön perustamista varten hän myi osuutensa Löylystä Pääkköselle.

– Jaamme Compensaten kanssa samat arvot ja yhteistyö on luonnollinen jatkumo tekemällemme vastuullisuustyölle. Haluamme ehdottomasti olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa asiakkaillemme mahdollisuuden hyvittää ympäristökuormitustaan ja tehdä valintoja kestävämmän ravintolaruokailun puolesta, kertoo Löylyn omistava Pääkkönen.

Ruoka-annosten kompensaatiomaksut vastaavat suuruudeltaan Löylyn eri annosten hiilijalanjälkeä. Vegaanisten annosten kompensaatiomaksu on 0,05 euroa, kala- ja kasvisannosten 0,10 euroa sekä kana- ja liha-annosten 0,15 euroa. 

Hinnoittelun myötä tietoisuus eri proteiinien vaikutuksesta ilmastolle kasvaa samalla.

Ruoan lisäksi Löylyssä voi kompensoida myös saunassa vierailun. Saunomisen kompensaatiomaksu on 0,10 euroa, joka pitää sisällään energiankulutuksesta ja saunapuiden poltosta muodostuvat päästöt.

–  Päästöjen radikaali vähentäminen on tärkeintä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sen lisäksi ilmakehästä on sidottava valtava määrä siellä jo liiaksi olevaa hiilidioksidia. Tässä metsitys on tehokas keino. Tarvitsemme isoja muutoksia, joiden rakentaminen vie aikaa, mutta lisäksi meidän on toimittava tässä ja nyt, Vartia painottaa.