Ohita navigaatio

Vastuullisuus

Vastuullisuus tarkoittaa meille konkreettisia tekoja rakennus- ja sisustusmateriaalien valinnasta ruokalistamme raaka-ainevalintoihin

Tunnemme ympäristö- ja ilmastovaikutuksemme ja pyrimme vähentämään niitä aktiivisesti. Ekologisuus oli jo mukana suunniteltaessa Löylyn rakennusta sekä ravintolan ruokalistaa. Teemme päivittäin töitä, jotta löydämme uusia ratkaisuja hiilijalanjäljen minimoimiseksi.

Maailman merkittävin saunarakennus  | FSC-sertifioitu

Löylyn rakennus on Suomen ensimmäinen ja pohjoismaiden toinen FSC-projektisertifioinnin saanut rakennus. Rakennuksessa käytetyn puun alkuperä on todennetusti seurattu. Puuta pidetään laajasti kestävänä rakennusratkaisuna. Olennaista on puumateriaalin lähde ja miten metsää on hoidettu. FSC-sertifikaatti on merkki vastuullisesta metsänhoidosta, jossa huomioidaan luonnon monimuotoisuus ja sosiaaliset oikeudet.

Kaikki rakennuksessa käytetyt rakennusmateriaalit ovat luonnonmukaisia ja kestäviä. Kokonaisuuden suunnitelleen Avanto Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara ottivat vastuulliset raaka-aineet huomioon suunnittelutyössään. Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin. Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. 

Sisätiloihin valitusta koivupurilaasta on valmistettu muun muassa Joanna Laajisto Creative Studion suunnittelemat erikoisvalmisteiset sohvat, baaritiskit, ravintolan pöydät sekä unisex wc:n pitkä käsienpesuallas. Ravintolan mustaksi petsattu eläväpintainen puureliefiseinä on valmistettu rakennusta verhoavan hulmun ylijäämäpaloista. Terassin baaritiskit on valmistettu rakennuksen hulmun lailla FSC-sertifioidusta lämpökäsitellystä männystä

Löylyn ravintolasali

Rakennusmateriaalien valinta ei kosketa useimpien ihmisten jokapäiväistä arkea. Jokainen meistä voi silti valita päivittäin, millaisia tuotteita ostaa. Oli kyseessä sitten nestekartonkipakkaus, keittiön pöytä tai vaikka joulukortti, kuluttaja voi ostopäätöstä tehdessään kiinnittää huomiota tuotteen alkuperätietoihin ja tarkistaa, löytyykö tuotteelta vastuullisen metsänhoidon sertifikaatti. Vartia ja Pääkkönen halusivat korostaa juuri tätä omalla valinnallaan. WWF oli myös Löylyn FSC-projetissa mukana, sillä järjestö haluaa lisätä ihmisten tietämystä FSC-sertifioinnin hyödyistä.

Konstailematonta ja ekologista ruokaa

Jasperin lohikeitto

Ympäristöystävällisyys ja vastuulliset arvot huomioidaan myös Löylyn ravintolan ruokalistalla. Keittiössä suositaan vastuullisesti pyydettyä kalaa, luomuruokaa ja kotimaisia kauden raaka-aineita.

Ravintola lahjoittaa 50 senttiä jokaisesta Jasperin lohikeiton hinnasta WWF:n Itämeri-työlle. Keittiössä käytettävät kalat on valittu WWF:n Kalaoppaan vihreältä listalta. Löyly on avaamisensa jälkeen myynyt yli 75 000 Jasperin lohikeittoa.

Hiilijalanjälkeä pienentämässä

Löylyn asiakkaat voivat hyvittää syömänsä ruoan tuottamisesta ja valmistamisesta sekä saunomisesta aiheutuneet ilmastopäästöt. Löyly aloitti marraskuussa 2019 yhteistyön Compensate-säätiön kanssa. Compensate on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tehtävä on torjua ilmastonmuutosta tarjoamalla ihmisille keinoja hyvittää arjessa syntyviä päästöjä. Kompensaatiomaksut tilitetään säätiölle, joka käyttää ne lyhentämättömänä ilmastonmuutosta hillitseviin hiilensidontahankkeisiin, kuten metsänsuojeluun ja metsitykseen Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Syksyllä 2020 Löyly siirtyi käyttämään Ilmattaren tuulisähköä.

Yleinen sauna ja suojelukohde

Löyly sai keväällä 2020 Helsingin kaupunkinvaltuustolta suojelupäätöksen, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi Hernesaaren asemakaavan. Yleinen sauna sai kaavassa sr-1-suojelumerkinnän.

”Löylyn suojelumerkintä perustuu sekä rakennuksen korkeatasoiseen arkkitehtuuriin että sen arvoon Helsingin 2000-luvun alkupuolen muuttuvasta kaupunkikulttuurista”, asemakaavassa perustellaan.

Tämä on varmasti suurin tunnustus, jonka voin ajatella Löylyn saavan. Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman.”

Jasper Pääkkönen

Sivua voisi kiinnostaa myös tämä: