Vastuullisuus

Vastuullisuus löylyssä

Vastuullisuus tarkoittaa meille konkreettisia tekoja rakennus- ja sisustusmateriaalien valinnasta ruokalistamme raaka-ainevalintoihin

Tunnemme ympäristö- ja ilmastovaikutuksemme ja pyrimme vähentämään niitä aktiivisesti. Ekologisuus oli jo mukana suunniteltaessa Löylyn rakennusta sekä ravintolan ruokalistaa. Teemme päivittäin töitä, jotta löydämme uusia ratkaisuja hiilijalanjäljen minimoimiseksi.

Maailman merkittävin
saunarakennus | FSC-sertifioitu

Kokoukset Löylyssä

Löylyn rakennus on Suomen ensimmäinen ja pohjoismaiden toinen FSC-projektisertifioinnin saanut rakennus. Rakennuksessa käytetyn puun alkuperä on todennetusti seurattu. Puuta pidetään laajasti kestävänä rakennusratkaisuna. Olennaista on puumateriaalin lähde ja miten metsää on hoidettu. FSC-sertifikaatti on merkki vastuullisesta metsänhoidosta, jossa huomioidaan luonnon monimuotoisuus ja sosiaaliset oikeudet.

Kaikki rakennuksessa käytetyt rakennusmateriaalit ovat luonnonmukaisia ja kestäviä. Kokonaisuuden suunnitelleen Avanto ArkkitehditAnu Puustinen ja Ville Hara ottivat vastuulliset raaka-aineet huomioon suunnittelutyössään. Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin.

Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Sisätiloihin valitusta koivupurilaasta on valmistettu muun muassa Joanna Laajisto Creative Studion suunnittelemat erikoisvalmisteiset sohvat, baaritiskit, ravintolan pöydät sekä unisex wc:n pitkä käsienpesuallas. Ravintolan mustaksi petsattu eläväpintainen puureliefiseinä on valmistettu rakennusta verhoavan hulmun ylijäämäpaloista. Terassin baaritiskit on valmistettu rakennuksen hulmun lailla FSC-sertifioidusta lämpökäsitellystä männystä

Kokous

Rakennusmateriaalien valinta ei kosketa useimpien ihmisten jokapäiväistä arkea. Jokainen meistä voi silti valita päivittäin, millaisia tuotteita ostaa. Oli kyseessä sitten nestekartonkipakkaus, keittiön pöytä tai vaikka joulukortti, kuluttaja voi ostopäätöstä tehdessään kiinnittää huomiota tuotteen alkuperätietoihin ja tarkistaa, löytyykö tuotteelta vastuullisen metsänhoidon sertifikaatti. Vartia ja Pääkkönen halusivat korostaa juuri tätä omalla valinnallaan. WWF oli myös Löylyn FSC-projetissa mukana, sillä järjestö haluaa lisätä ihmisten tietämystä FSC-sertifioinnin hyödyistä.

Kokoukset LöylyssäKokoukset Löylyssä
Rakennusmateriaalien valinta ei kosketa useimpien ihmisten jokapäiväistä arkea. Jokainen meistä voi silti valita päivittäin, millaisia tuotteita ostaa. Oli kyseessä sitten nestekartonkipakkaus, keittiön pöytä tai vaikka joulukortti, kuluttaja voi ostopäätöstä tehdessään kiinnittää huomiota tuotteen alkuperätietoihin ja tarkistaa, löytyykö tuotteelta vastuullisen metsänhoidon sertifikaatti. Vartia ja Pääkkönen halusivat korostaa juuri tätä omalla valinnallaan. WWF oli myös Löylyn FSC-projetissa mukana, sillä järjestö haluaa lisätä ihmisten tietämystä FSC-sertifioinnin hyödyistä.
— Jasper Pääkkönen

Löyly & Compensate

Ruoka on iso ilmastovalinta – Löylyn ja Compensaten yhteistyö tekee valinnan vaikutuksia näkyväksi.

Sauna- ja ravintolakokonaisuuden, Löylyn, asiakkaat voivat jatkossa hyvittää aterian tuottamisesta ja valmistamisesta sekä saunomisesta aiheutuneet ilmastopäästöt.

Ruoka on esimerkki tavallisesta, arkisesta asiasta, jolla on yllättävänkin suuri vaikutus yksilön hiilijalanjälkeen. Suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta hiilijalanjäljestä (eli n. 10 400 kg CO2e/hlö/vuosi) ruoka aiheuttaa noin 20 prosenttia.

Suurimpia ilmaston kuormittajia ruokavaliossamme ovat punainen liha, juusto ja muut maitotuotteet, kala ja kana, kananmunat ja erilaiset juomat. Yksittäisistä ruoka-aineista eniten hiilidioksidipäästöjä aiheutuu naudanlihasta.

Löylyn ja Compensaten yhteistyön myötä ruoan hiilijalanjälkeä on mahdollista hyvittää osana arkea.

– Niin kauan, kun synnytämme päästöjä, on jälkiemme siivoaminen vähintä, mitä voimme tehdä. Olen todella iloinen, että Löyly toimijana on edelläkävijä ilmastotalkoissa. Kun monet meistä tekevät arjessa pieniä ilmastopäätöksiä, niistä kasvaa yhdessä vaikuttavia tekoja, sanoo Compensaten CEO Antero Vartia.

Jotta voimme hillitä ilmaston lämpenemisen kriittiseen 1,5 asteeseen, meidän kaikkien on pienennettävä hiilijalanjälkeämme 75-80 prosenttia eli nykyisestä 10 400 kilosta hiilidioksidiekvivalentista 2500 kiloon.

Löylyn toimintaa ovat alusta saakka ohjanneet kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristöarvot. Energiatehokkuus on optimoitu, sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä ja rakentamiseen käytetty FSC-sertifioitu puutavara on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Ravintola tarjoilee luomuruokaa ja vain kestävästi pyydettyä kalaa.

Vartia perusti Löylyn yhdessä näyttelijän Jasper Pääkkösen kanssa. Säätiön perustamista varten hän myi osuutensa Löylystä Pääkköselle.

– Jaamme Compensaten kanssa samat arvot ja yhteistyö on luonnollinen jatkumo tekemällemme vastuullisuustyölle. Haluamme ehdottomasti olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa asiakkaillemme mahdollisuuden hyvittää ympäristökuormitustaan ja tehdä valintoja kestävämmän ravintolaruokailun puolesta, kertoo Löylyn omistava Pääkkönen.

Ruoka-annosten kompensaatiomaksut vastaavat suuruudeltaan Löylyn eri annosten hiilijalanjälkeä. Vegaanisten annosten kompensaatiomaksu on 0,05 euroa, kala- ja kasvisannosten 0,10 euroa sekä kana- ja liha-annosten 0,15 euroa.

Hinnoittelun myötä tietoisuus eri proteiinien vaikutuksesta ilmastolle kasvaa samalla.

Ruoan lisäksi Löylyssä voi kompensoida myös saunassa vierailun. Saunomisen kompensaatiomaksu on 0,10 euroa, joka pitää sisällään energiankulutuksesta ja saunapuiden poltosta muodostuvat päästöt.

– Päästöjen radikaali vähentäminen on tärkeintä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sen lisäksi ilmakehästä on sidottava valtava määrä siellä jo liiaksi olevaa hiilidioksidia. Tässä metsitys on tehokas keino. Tarvitsemme isoja muutoksia, joiden rakentaminen vie aikaa, mutta lisäksi meidän on toimittava tässä ja nyt, Vartia painottaa.